Wystarczy tylko kilka prostych składników i 20 minut wolnego czasu, by wyczarować pyszne danie obiadowe. Drobiowe kotlety siekane możesz przygotować z fileta z kurczaka lub indyka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. To doskonały pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych.
Siekane kotlety drobiowe - składniki
- 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki majonezu
- 100 g żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka?
- Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę drobno posiekaj.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Do miski włóż posiekanego kurczaka i cebulę - wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę, majonez, żółty ser i przyprawy. Zawartość miski dokładnie ze sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Na patelnię kładź mięsną masę, formując z niej niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano z obu stron.
Smacznego!
Polecam także inne przepisy na kotlety:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz