czwartek, 7 lutego 2019

Siekane kotlety drobiowe

Wystarczy tylko kilka prostych składników i 20 minut wolnego czasu, by wyczarować pyszne danie obiadowe. Drobiowe kotlety siekane możesz przygotować z fileta z kurczaka lub indyka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. To doskonały pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych.

kotlety siekane z kurczaka

Siekane kotlety drobiowe - składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki majonezu
  • 100 g żółtego sera
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • olej do smażenia

Jak zrobić kotlety siekane z kurczaka?

  • Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę drobno posiekaj.
  • Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do miski włóż posiekanego kurczaka i cebulę - wymieszaj. Dodaj jajko, mąkę, majonez, żółty ser i przyprawy. Zawartość miski dokładnie ze sobą wymieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Na patelnię kładź mięsną masę, formując z niej niewielkie kotleciki. Smaż na rumiano z obu stron. 
Smacznego!
siekane kotlety drobiowe
Polecam także inne przepisy na kotlety:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz