poniedziałek, 11 lutego 2019

Tort bezowy Dacquoise / Dakłas

Tort bezowy Dacquoise to deser wywodzący się z Francji. Dakłas składa się z chrupiących z zewnątrz, a piankowych w środku bez, które przekłada się pysznym kremem śmietanowym z dodatkiem mascarpone, masy kajmakowej, daktyli i orzechów włoskich. Całość dopełnia gorzkie kakao, którym oprósza się tort tuż przed podaniem. Brzmi pysznie prawda? Tort Dakłas prezentuje się niezwykle efektownie, jeszcze lepiej smakuje i jest prosty do wykonania. I choć wiele osób boi się przygotowywania bez - zupełnie niepotrzebnie. Gwarancją udanej bezy jest dobre ubicie białek i odpowiednie jej wysuszenie, ale to naprawdę nic trudnego. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz. Bardzo polecam ten przepis. :)

tort bezowy
Dakłas

Tort bezowy Dakłas - składniki na bezę:

  • 6 białek jaj
  • 300 g cukru
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich


Tort Dakłas - składniki na krem:

  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej
  • dodatkowo: gorzkie kakao + cukier puder od oprószenia tortu

Jak zrobić tort bezowy Dakłas?

  • Białka ubij na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli, by łatwiej się ubijały.
  • Kiedy białka staną się sztywne, dodawaj do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Masa musi być lśniąca i sztywna, tj. po przeciągnięciu po niej palcem, powinien pozostać trwały ślad. Ponadto po obróceniu miski do górny dnem, białka powinny się w niej trzymać, a nie wypływać.
  • Daktyle i orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, możesz to zrobić przy pomocy blendera. Delikatnie wmieszaj je w ubite białka.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj dwie blachy i dwa arkusze papieru do pieczenia. Na obu papierach narysuj okrąg o średnicy 22 cm, przełóż papiery na blachy i wypełnij oba okręgi masą bezową. Możesz też, wedle uznania, odrysować kwadraty lub prostokąty. Wybór należy do Ciebie. :)
  • Gotowe blachy wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejsz temperaturę do 140 stopni Celsjusza. Bezy piecz przez 90 minut. By obie bezy równomiernie się upiekły, po upływie 60 minut, zamień blaszki miejscami. Gotowe bezy powinny być lekko zarumienione i chrupkie. Po wyłączeniu piekarnika, uchyl jego drzwi i pozostaw w nim bezy do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc).
  • Czas przygotować krem. Daktyle i orzechy włoskie posiekaj na drobno. W jednej misce wymieszaj ze sobą mascarpone i masę kajmakową. W osobnej misce ubij na sztywno kremówkę.
  • Ubitą śmietanę dodaj do mascarpone z kajmakiem - wymieszaj. Dodaj daktyle i orzechy włoskie, i ponownie wymieszaj.
  • Na jeden blat bezowy wyłóż krem i przykryj go drugim blatem bezowym. Całość oprósz gorzkim kakao wymieszanym z cukrem pudrem. 
Smacznego!
Dacquoise
Przepis na tort bezowy Dacquoise / Dakłas pochodzi ze strony wilkuchnia.pl.

2 komentarze:

  1. Dacquoise najlepsza ze wszystkich bez! :) Wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) To prawda, jest cudowna i przepyszna. :)

      Usuń