Prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna zupa z przesmażonymi na maśle pieczarkami, świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Kropkę nad i stanowią przyprawy: tymianek i duża ilość świeżego czosnku, dzięki którym zupa jest wyrazista w smaku. To pyszne i pożywne danie.
Pieczarkowa zupa ze szpinakiem - składniki
- 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 800 g ziemniaków
- 3 marchewki
- 250 g świeżego szpinaku
- 200 ml śmietany 18 %
- 3 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz tymianek
Jak zrobić pieczarkową zupę ze szpinakiem?
- Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
- Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po gotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem i na sam koniec dodasz do zupy.
- Opłucz szpinak.
- Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półplasterki.
- Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania wody z pieczarek. Na koniec dodaj czosnek i tymianek.
- Zagotuj bulion i dodaj do niego ziemniaki i marchewki (jeśli dodajesz je surowe). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem około 10-13 minut.
- Dodaj przesmażone pieczarki, gotuj około 6 minut.
- Dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie.
- Garnek z zupą zdejmij z palnika.
- Zabiel zupę - śmietanę roztrzep w kubeczku i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Śmietanę powoli wlej do zupy.
- Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz