środa, 6 lutego 2019

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna zupa z przesmażonymi na maśle pieczarkami, świeżym szpinakiem, ziemniakami i marchewką. Kropkę nad i stanowią przyprawy: tymianek i duża ilość świeżego czosnku, dzięki którym zupa jest wyrazista w smaku. To pyszne i pożywne danie.

zupa pieczarkowa ze szpinakiem

 Pieczarkowa zupa ze szpinakiem - składniki

  • 2,5 litra wywaru mięsnego (przepis na bulion mięsny znajdziesz tutaj)
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 800 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz tymianek


Jak zrobić pieczarkową zupę ze szpinakiem?

  • Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę.
  • Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Możesz też użyć marchewek pozostałych po gotowaniu bulionu. Wówczas wystarczy, że rozgnieciesz je widelcem i na sam koniec dodasz do zupy.
  • Opłucz szpinak.
  • Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a pieczarki pokrój w półplasterki. 
  • Rozgrzej na patelni masło. Wrzuć cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj pieczarki i smaż do momentu odparowania wody z pieczarek. Na koniec dodaj czosnek i tymianek.
  • Zagotuj bulion i dodaj do niego ziemniaki i marchewki (jeśli dodajesz je surowe). Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem około 10-13 minut.
  • Dodaj przesmażone pieczarki, gotuj około 6 minut.
  • Dodaj szpinak i poczekaj, aż zwiędnie.
  • Garnek z zupą zdejmij z palnika.
  • Zabiel zupę - śmietanę roztrzep w kubeczku i w celu zahartowania, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy. Śmietanę powoli wlej do zupy.
  • Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem.
Smacznego!
pieczarkowa zupa ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz