czwartek, 14 lutego 2019

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Niezwykle aromatyczna i pyszna zupa z dodatkiem ciecierzycy i czerwonej soczewicy, która rozgrzeje i nasyci każdego. To świetny pomysł na pożywny obiad, w szczególności w mroźny, chłodny dzień. Zdrowo i smacznie. :)

zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy

Zupa z ciecierzycy i czerwonej soczewicy - składniki:

  • 2,5 litra bulionu mięsnego (przepis na mięsny wywar znajdziesz tutaj)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1 papryka czerwona
  • 1 szklanka soczewicy
  • 800 g ziemniaków
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
  • natka pietruszki
  • dodatkowo do smażenia: 1 łyżka oliwy z oliwek i 1 łyżka masła


Jak zrobić zupę z ciecierzycy i czerwonej soczewicy?

  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
  • Umyj pora i pokrój go na talarki.
  • Paprykę umyj i pokrój w kostkę.
  • Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
  • W dużym garnku rozgrzej oliwę z masłem, wrzuć pora i smaż przez około 3 minuty.
  • Dodaj marchewki, pietruszkę i paprykę, smaż około 3-4 minut.
  • Dodaj ziemniaki, smaż kolejne 3 minuty.
  • Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
  • Zawartość garnka zalej gorącym bulionem, dodaj czerwoną soczewicę i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut - do miękkości warzyw.
  • Do zupy dodaj ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
  • Dopraw zupę solą i pieprzem. Dodaj odrobinę kurkumy.
  • Zdejmij garnek z gazu i zabiel zupę. Do śmietanki, w celu zahartowania, dolej kilka łyżek gorącego płynu. Mieszając zupę w garnku, powoli wlewaj do niej śmietankę.
  • Bezpośrednio przed podaniem, posyp zupę natką pietruszki.
Smacznego!
zupa z czerwoną soczewicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz