Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła, kajmaku i chrupiącego, karmelizowanego słonecznika to prawdziwa uczta dla podniebienia! Słonecznikowiec to proste w przygotowaniu i bardzo smakowite ciasto przekładane. Idealne dla wielbicieli słodkich ciast z kremem i nie tylko. :)
Słonecznikowiec - składniki na ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 3 budynie waniliowe (proszek - 3x40 g)
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- do nasączenia biszkoptu: 0,5 szklanki osłodzonej i ostudzonej kawy
Ciasto słonecznikowiec - składniki na prażony słonecznik:
- 300 g łuskanych ziaren słonecznika (użyłam pestek słonecznika BIO firmy Polskie Młyny)
- 80 g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
Ciasto z prażonym słonecznikiem - składniki na masę słonecznikową:
- 250 g masła
- 460 g masy kajmakowej
- 2/3 porcji prażonego słonecznika
Słonecznikowiec - wierzch ciasta:
- 1/3 masy słonecznikowej
- 1/3 prażonego słonecznika
Ciasto biszkoptowe - przygotowanie:
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną masę, na najwyższych obrotach miksera. Możesz dodać do nich szczyptę soli, by lepiej się ubijały. W międzyczasie, stopniowo do ubijanych białek dodawaj cukier.
- Cały czas miksując, dodawaj do ubitych białek po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej dodaj przesiane: budynie, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki delikatnie wmieszaj w masę, najlepiej przy pomocy drewnianej lub silikonowej szpatułki.
- Blachę o wymiarach 30 x 25 cm wyłóż papierem do pieczeniem.
- Masę wylej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
- Po ostudzeniu przekrój biszkopt na dwa równe blaty.
Prażony słonecznik - przygotowanie:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier, mleko i słonecznik. Masę podgrzewaj i cały czas mieszaj do momentu, aż się delikatnie zarumieni.
- Ziarna słonecznika przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut. Uważaj, by nie przypalić ziarenek, ponieważ staną się gorzkie.
- Słonecznik odstaw do ostudzenia.
Masa słonecznikowa - przygotowanie:
- Masło utrzyj w misce na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce masy kajmakowej. Na sam koniec dodaj 2/3 prażonego słonecznika i wymieszaj łyżką.
Słonecznikowiec - złożenie ciasta:
- Jeden blat ciasta biszkoptowego nasącz połową zaparzonej kawy. Wyłóż 2/3 masy słonecznikowej. Pozostałą kawą nasącz drugi blat ciasta biszkoptowego i przykryj ciasto. Na wierzch rozsmaruj 1/3 masy słonecznikowej i posyp 1/3 prażonego słonecznika.
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Polskie Młyny.