Plastry schabu zapiekane w piekarniku z dodatkiem przesmażonego boczku, papryki i żółtego sera. Bitki z boczkiem i papryką to pyszne, sycące danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu.
Bitki z boczkiem i papryką - składniki:
- 1 kg schabu
- 1 papryka czerwona
- 0,5 papryki zielonej
- 150 g boczku wędzonego
- 3 łyżki masła
- 250 g sera żółtego w plastrach
- dodatkowo: olej do smażenia
- przyprawy: ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, suszone pomidory z czosnkiem, czosnek suszony, sól, pieprz
Jak zrobić bitki z boczkiem i papryką?
- Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry.
- Plastry schabu lekko rozbij i posyp przyprawą do mięsa.
- Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron.
- Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
- Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i paprykę. Smaż około 3 minut. Dodaj suszone pomidory, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Na blasze wyłożonej papierem od pieczenia połóż plastry schabu.
- Na plastrach schabu rozłóż równomiernie paprykę z boczkiem.
- Każdy kawałek mięsa przykryj plastrem sera żółtego.
- Blachę z bitkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 35 minut.
Smacznego!
Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks
OdpowiedzUsuń