sobota, 9 marca 2019

Bitki z boczkiem i papryką

Plastry schabu zapiekane w piekarniku z dodatkiem przesmażonego boczku, papryki i żółtego sera. Bitki z boczkiem i papryką to pyszne, sycące danie obiadowe, które z pewnością posmakuje każdemu. 

bitki z papryką i boczkiem


Bitki z boczkiem i papryką - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 papryka czerwona
  • 0,5 papryki zielonej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki masła
  • 250 g sera żółtego w plastrach
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • przyprawy: ulubiona przyprawa do mięsa wieprzowego, suszone pomidory z czosnkiem, czosnek suszony, sól, pieprz

Jak zrobić bitki z boczkiem i papryką?

  • Schab oczyść, osusz i pokrój na plastry. 
  • Plastry schabu lekko rozbij i posyp przyprawą do mięsa. 
  • Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron.
  • Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę.
  • Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na suchej patelni. Dodaj masło i paprykę. Smaż około 3 minut. Dodaj suszone pomidory, czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Na blasze wyłożonej papierem od pieczenia połóż plastry schabu.
  • Na plastrach schabu rozłóż równomiernie paprykę z boczkiem.
  • Każdy kawałek mięsa przykryj plastrem sera żółtego.  
  • Blachę z bitkami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 35 minut.
Smacznego!
bitki z papryką i boczkiem

1 komentarz:

  1. Zapraszam wszystkich miłośników gotowania i dobrego jedzenia do grupy kulinarnej. Znajdziecie tam ciekawe przepisy, porady, akcje kulinarne i mnóstwo smacznych inspiracji. Kuchnia pełna smaku zaprasza 🙂 https://www.facebook.com/groups/978045118956536/?ref=bookmarks

    OdpowiedzUsuń