Lekka, rozpływająca się w ustach masa jogurtowa na spodzie brownie pokryta warstwą gorzkiej czekolady. Brownie z musem jogurtowym to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, choć wymaga odrobinę cierpliwości, ponieważ należy je piec około 90 minut. Ciasto jest mocno czekoladowe, sycące i bardzo pyszne. Polecam!
Brownie z musem jogurtowym - składniki na spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 50 g mąki
Brownie - składniki na mus jogurtowy:
- 800 ml jogurtu greckiego
- 5 jajek
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 paczki budyniu waniliowego (proszek - 60 g)
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki oleju
Brownie z jogurtową masą - składniki na polewę:
- 1 gorzka czekolada
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 100 ml gorącego mleka
Brownie z musem jogurtowym - przygotowanie spodu:
- Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Całość wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto przełóż do przygotowanej formy.
Brownie - przygotowanie masy jogurtowej:
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj do momentu aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i budyniem.
- Żółtka dodawaj porcjami do ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką.
- Dodaj jogurt, wymieszaj. Dodaj olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Powstałą masę przelej na spód ciasta.
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spodzie piekarnika umieść garnuszek lub naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
- Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka - przykryj je folią aluminiową.
- Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.
Brownie z musem jogurtowym - przygotowanie polewy:
- Czekoladę połam na kostki, zalej gorącym mlekiem. Dodaj masło i cukier. Całość rozpuść w kąpieli wodnej.
- Ciasto polej lekko wystudzoną polewą czekoladową i wstaw na kilka godzin do lodówki, by się schłodziło.
Smacznego!
Pomysł na brownie z musem jogurtowym pochodzi ze strony niebonatalerzu.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz