poniedziałek, 11 marca 2019

Brownie z musem jogurtowym

Lekka, rozpływająca się w ustach masa jogurtowa na spodzie brownie pokryta warstwą gorzkiej czekolady. Brownie z musem jogurtowym to proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, choć wymaga odrobinę cierpliwości, ponieważ należy je piec około 90 minut. Ciasto jest mocno czekoladowe, sycące i bardzo pyszne. Polecam!

brownie z musem jogurtowym


Brownie z musem jogurtowym - składniki na spód:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki


Brownie - składniki na mus jogurtowy:

  • 800 ml jogurtu greckiego
  • 5 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 paczki budyniu waniliowego (proszek - 60 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki oleju


Brownie z jogurtową masą - składniki na polewę:

  • 1 gorzka czekolada
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml gorącego mleka



Brownie z musem jogurtowym - przygotowanie spodu:

  • Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. 
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodaj rozpuszczoną czekoladę i mąkę. Całość wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto przełóż do przygotowanej formy.

Brownie - przygotowanie masy jogurtowej:

  • Białka oddziel od żółtek.
  • Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier puder i ubijaj do momentu aż masa stanie się sztywna i lśniąca.
  • Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i budyniem. 
  • Żółtka dodawaj porcjami do ubitych białek, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Dodaj jogurt, wymieszaj. Dodaj olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
  • Powstałą masę przelej na spód ciasta.
  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na spodzie piekarnika umieść garnuszek lub naczynie żaroodporne z gorącą wodą.
  • Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez 1 godzinę i 30 minut. Jeśli zauważysz, że wierzch ciasta zbyt mocno się przypieka - przykryj je folią aluminiową. 
  • Po upieczeniu, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw ciasto do całkowitego wystudzenia.


Brownie z musem jogurtowym - przygotowanie polewy:

  • Czekoladę połam na kostki, zalej gorącym mlekiem. Dodaj masło i cukier. Całość rozpuść w kąpieli wodnej.
  • Ciasto polej lekko wystudzoną polewą czekoladową i wstaw na kilka godzin do lodówki, by się schłodziło.
Smacznego!
brownie z jogurtem





brownie z jogurtową masą
Pomysł na brownie z musem jogurtowym pochodzi ze strony niebonatalerzu.pl.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz