sobota, 2 marca 2019

Bułki pszenne na jogurcie naturalnym

Niezwykle miękkie, bardzo puszyste i wspaniałe pachnące masłem bułki pszenne na bazie jogurtu naturalnego. Bułeczki są proste w przygotowaniu, jedyne czego potrzebują to chwilę czasu, by zdążyły wyrosnąć. Równie dobrze smakują drugiego dnia po upieczeniu. Doskonałe na śniadanie i nie tylko! 

bułki na jogurcie naturalnym


Bułki pszenne na jogurcie - składniki:

  • 650 g mąki pszennej chlebowej
  • 225 ml jogurtu naturalnego
  • 40 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • do posmarowania bułek: 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła 

Jak zrobić bułki pszenne na jogurcie?

  • Jogurt wyjmij z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem bułek, by osiągnął temperaturę pokojową.
  • W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę z oliwek, jogurt i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. 
  • Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 60 minut.
  • Ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 części. 
  • Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia, na około 25 minut.
  • Każdą bułkę posmaruj rozpuszczonym masłem.
  • Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 20 minut.
Smacznego!
bułki z jogurtem naturalnym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz