Niezwykle miękkie, bardzo puszyste i wspaniałe pachnące masłem bułki pszenne na bazie jogurtu naturalnego. Bułeczki są proste w przygotowaniu, jedyne czego potrzebują to chwilę czasu, by zdążyły wyrosnąć. Równie dobrze smakują drugiego dnia po upieczeniu. Doskonałe na śniadanie i nie tylko!
Bułki pszenne na jogurcie - składniki:
650 g mąki pszennej chlebowej
225 ml jogurtu naturalnego
40 g drożdży
1,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
do posmarowania bułek: 50 g rozpuszczonego, ostudzonego masła
Jak zrobić bułki pszenne na jogurcie?
Jogurt wyjmij z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem bułek, by osiągnął temperaturę pokojową.
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, wodę i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, do wyrośnięcia.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę z oliwek, jogurt i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Do miski obsypanej mąką włóż wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 60 minut.
Ciasto krótko zagnieć i podziel na 12 części.
Uformuj bułeczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia, na około 25 minut.
Każdą bułkę posmaruj rozpuszczonym masłem.
Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz