Mocno aromatyczne, wilgotne, miękkie, pyszne bułeczki z suszonymi pomidorami i słodką papryką, dzięki której bułki mają piękny kolor. Mocno pomidorowe i wspaniale pachnące bułeczki doskonale smakują zarówno z serem, jak i wędliną. To idealny pomysł na pyszne śniadanie. Polecam!
Bułeczki z suszonymi pomidorami - składniki:
550 g mąki pszennej chlebowej
35 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/4 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
6 suszonych pomidorów w oleju
Jak zrobić paprykowe bułki z pomidorami?
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj cukier, 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody. Wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże ruszyły.
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, oliwę z oliwek, pozostałe 3/4 wody, słodką paprykę, pokrojone w drobną kostkę pomidory i wyrośnięty rozczyn. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta uformuj kulę. Ciasto włóż do miski obsypanej mąką, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na około 10-12 części i uformuj okrągłe bułeczki.
Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykryj ścierką, tym razem na 20 minut.
Blachę z wyrośniętymi bułkami włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 5 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz