Soczyste, rozpływające się w ustach mięso duszone w towarzystwie marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Prosta w przygotowaniu aromatyczna, dobrze przyprawiona karkówka to doskonały pomysł na bardzo syty i smaczny obiad. I choć jej przyrządzenie jest dosyć czasochłonne - dla tego doskonałego smaku, warto czasem poświęcić kilka chwil.
Karkówka z warzywami - składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
- dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia
- do posypania: suszona lub świeża natka pietruszki
Jak zrobić karkówkę duszoną z warzywami?
- Karkówkę oczyść, pokrój na cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące.
- Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron. Plastry karkówki przełóż do garnka.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
- Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut. Po chwili dodaj pieczarki i duś do momentu odparowania wody.
- Do garnka z obsmażoną karkówką dodaj pieczarki z cebulą, marchewki, pietruszkę i paprykę. Całość zalej bulionem i dodaj przyprawy. Karkówkę z warzywami duś na małym ogniu do miękkości (u mnie trwało to około 1 godziny i 15 minut).
- Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietanę. Do kubeczka ze śmietaną dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i wlej do garnka. Przed podaniem karkówkę możesz posypać świeżą lub suszoną natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz