środa, 13 marca 2019

Karkówka duszona z warzywami

Soczyste, rozpływające się w ustach mięso duszone w towarzystwie marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Prosta w przygotowaniu aromatyczna, dobrze przyprawiona karkówka to doskonały pomysł na bardzo syty i smaczny obiad. I choć jej przyrządzenie  jest dosyć czasochłonne - dla tego doskonałego smaku, warto czasem poświęcić kilka chwil.


karkówka duszona z warzywami


Karkówka z warzywami - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, papryka słodka, papryka ostra, tymianek
  • dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia
  • do posypania: suszona lub świeża natka pietruszki

Jak zrobić karkówkę duszoną z warzywami?

  • Karkówkę oczyść, pokrój na cienkie plastry, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. 
  • Na patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron. Plastry karkówki przełóż do garnka.
  • Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
  • Marchewkę i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Papryki oczyść i pokrój w kostkę.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek i cebulę. Smaż około 2-3 minut. Po chwili dodaj pieczarki i duś do momentu odparowania wody. 
  • Do garnka z obsmażoną karkówką dodaj pieczarki z cebulą, marchewki, pietruszkę i paprykę. Całość zalej bulionem i dodaj przyprawy. Karkówkę z warzywami duś na małym ogniu do miękkości (u mnie trwało to około 1 godziny i 15 minut).
  • Na sam koniec dodaj zahartowaną śmietanę. Do kubeczka ze śmietaną dodaj 2 łyżki gorącego sosu, wymieszaj i wlej do garnka.  Przed podaniem karkówkę możesz posypać świeżą lub suszoną natką pietruszki.
Smacznego!
soczysta karkówka z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz