Puszyste, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z wiórkami kokosowymi, truskawkami i czekoladą. Ciasto jest wilgotne, mocno kokosowe, pięknie pachnie i wspaniale wyrasta. Idealne połączenie smaków sprawia, że kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą jest naprawdę doskonałe.
Kokosowe ciasto z truskawkami i polewą czekoladową - składniki:
- 3/4 szklanki cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- dodatkowo składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
- dodatkowo: około 400 g świeżych lub mrożonych truskawek
Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i polewą czekoladową?
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodaj olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
- Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
- Na cieście połóż truskawki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić.
- Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia.
- Przygotuj polewę. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie polej nią ciasto.
- Odstaw ciasto do stężenia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz