piątek, 22 marca 2019

Kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą

Puszyste, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z wiórkami kokosowymi, truskawkami i czekoladą. Ciasto jest wilgotne, mocno kokosowe, pięknie pachnie i wspaniale wyrasta. Idealne połączenie smaków sprawia, że kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą jest naprawdę doskonałe.

ciasto kokosowe z truskawkami

Kokosowe ciasto z truskawkami i polewą czekoladową - składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g wiórków kokosowych
  • dodatkowo składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
  • dodatkowo: około 400 g świeżych lub mrożonych truskawek

Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i polewą czekoladową?

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Dodaj olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
  • Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  • Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
  • Na cieście połóż truskawki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić.
  • Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia.
  • Przygotuj polewę. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie polej nią ciasto. 
  • Odstaw ciasto do stężenia polewy.
Smacznego!
ciasto z truskawkami

kokosowe ciasto z czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz