Puszyste, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z wiórkami kokosowymi, truskawkami i czekoladą. Ciasto jest wilgotne, mocno kokosowe, pięknie pachnie i wspaniale wyrasta. Idealne połączenie smaków sprawia, że kokosowe ciasto z truskawkami i czekoladą jest naprawdę doskonałe.
Kokosowe ciasto z truskawkami i polewą czekoladową - składniki:
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
0,5 szklanki oleju
180 g jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
dodatkowo składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka
dodatkowo: około 400 g świeżych lub mrożonych truskawek
Jak zrobić ciasto kokosowe z truskawkami i polewą czekoladową?
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodaj olej, jogurt i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
Wsyp wiórki kokosowe. Wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.
Na cieście połóż truskawki. Jeśli używasz truskawek mrożonych, wcześniej należy je rozmrozić.
Formę z ciastem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj polewę. Czekoladę roztop z mlekiem w kąpieli wodnej, pozostaw do lekkiego wystudzenia, a następnie polej nią ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz