Soczyste kotlety z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem farszu z pieczarek, cebuli i żółtego sera panierowane w bułce tartej z dodatkiem sezamu to świetna propozycja obiadowa. Prosto i pysznie. :)
Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem - składniki:
- 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 małe jajko
Kotlety z pieczarkami - składniki na farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 120 g żółtego sera
Kotlety z pieczarkowym farszem - pozostałe składniki:
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki ziaren sezamu
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem?
- W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Zawartość patelni duś do momentu odparowania wody. Na sam koniec dodaj żółty ser. Całość wymieszaj.
- Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Masę mięsną dokładnie wyrób.
- Na dłoni połóż porcję mięsa, delikatnie ją rozpłaszcz, na środek połóż łyżkę pieczarkowego farszu, następnie sklej ze sobą brzegi i formuj kotleciki.
- Kotlety obtaczaj w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia.
z pewnością spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń