piątek, 1 marca 2019

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem

Soczyste kotlety z mielonej piersi kurczaka z dodatkiem farszu z pieczarek, cebuli i żółtego sera panierowane w bułce tartej z dodatkiem sezamu to świetna propozycja obiadowa. Prosto i pysznie. :)

kotlety mielone z pieczarkowym farszem
















kotlety drobiowe z farszem pieczarkowym

Kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem - składniki:

  • 0,5 kg mielonej piersi z kurczaka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 małe jajko

Kotlety z pieczarkami - składniki na farsz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 120 g żółtego sera

Kotlety z pieczarkowym farszem - pozostałe składniki:

  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki ziaren sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
  • dodatkowo: olej do smażenia


Jak zrobić kotlety drobiowe z pieczarkowym farszem?

  • W pierwszej kolejności przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pieczarki. Zawartość patelni duś do momentu odparowania wody. Na sam koniec dodaj żółty ser. Całość wymieszaj.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą z mleka kajzerkę oraz sól, pieprz i ulubioną przyprawę do kurczaka. Masę mięsną dokładnie wyrób.
  • Na dłoni połóż porcję mięsa, delikatnie ją rozpłaszcz, na środek połóż łyżkę pieczarkowego farszu, następnie sklej ze sobą brzegi i formuj kotleciki.
  • Kotlety obtaczaj w bułce tartej wymieszanej z sezamem i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
Smacznego!
drobiowe kotlety z pieczarkami i żółtym serem

2 komentarze: