Soczyste i delikatne kotlety drobiowe z mielonej piersi indyka z dodatkiem twarogu i marchewki to doskonały pomysł na szybki i prosty w przygotowaniu obiad. Takie kotleciki to świetna i pyszna alternatywa dla tradycyjnych mielonych. Warto spróbować. :)
Kotlety z twarogiem - składniki:
- 500 g mielonej piersi z indyka
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 jajko
- przyprawy: sól i pieprz
- dodatkowo: bułka tarta do obtaczania i olej do smażenia
Jak zrobić drobiowe kotlety z twarogiem?
- Twaróg rozgnieć widelcem.
- Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
- Koperek drobno posiekaj.
- Mięso i wszystkie powyższe składniki włóż do jednej miski, dodaj jajko, sól i pieprz. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz