wtorek, 5 marca 2019

Kotlety ryżowe z warzywami

Kotlety ryżowe z marchewką, pietruszką i ciągnącym się żółtym serem to pyszna propozycja na  bezmięsny obiad lub zdrowy i smakowity lunch do pracy. Kotlety ryżowo-warzywne są banalnie proste w przygotowaniu, bardzo tanie i mocno sycące. Polecam. :)

kotlety ryżowe z warzywami



Kotlety ryżowo-warzywne - składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g sera żółtego
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • sól i pieprz
  • dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia


Jak zrobić kotlety ryżowe z warzywami?

  • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Szklankę ryżu wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć ryż, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 12 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Odkryj garnek i odstaw ryż do całkowitego ostudzenia.
  • Marchewki i pietruszkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości, a następnie rozgnieć widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Do ryżu dodaj warzywa, jajka, bułkę tartą, żółty ser, koperek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj w bułce tartej. 
  • Smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
kotlety ryżowo-warzywne
kotlety ryżowe z marchewką i pietruszką

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, są przepyszne i można je zrobić na wiele różnych sposobów. :)

      Usuń