wtorek, 26 marca 2019

Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie

Soczyste, lekko słodkie, a zarazem ostre mięso z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej to świetny pomysł na pyszny obiad. Kurczak w miodzie i musztardzie to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso, po czym wstawić je do piekarnika. :)

miodowy kurczak



Kurczak w miodowo-musztardowej marynacie - składniki:

  • 5 podudzi (pałek) kurczaka
  • 3 nogi kurczaka (oczywiście, jeśli chcesz, możesz przyrządzić tylko podudzia lub tylko nogi:))
  • 5 łyżek musztardy Dijon
  • 5 łyżek musztardy francuskiej
  • 3,5 łyżki miodu
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2,5 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Jak zrobić kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie?

  • Podudzia i nogi z kurczaka dokładnie oczyść.
  • Do miski dodaj musztardę Dijon i francuską, a także miód, ocet, olej oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Podudzia i nogi kurczaka dokładnie nasmaruj marynatą. Odstaw mięso na minimum 1 godzinę do lodówki. 
  • Po upływie tego czasu, kawałki kurczaka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 1 h 10 minut, aż skórka będzie ładnie zarumieniona i chrupiąca. 
Smacznego!
kurczak miodowo-musztardowy

kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz