Smakowita i pięknie prezentująca się na stole rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami, która wbrew pozorom, wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Rolada z mięsa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możemy podać ją na obiad, jak i jeść w formie wędliny na kanapkę. To świetna propozycja na pieczeń na nadchodzące święta wielkanocne. Z pewnością rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami zachwyci, zarówno smakiem, jak i wyglądem Twoich gości. Bardzo polecam!
Rolada drobiowo-wieprzowa - składniki:
- 1,2 kg schabu
- 2 duże filety z kurczaka (około 600-700 g)
- 5 dużych plastrów szynki wędzonej
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
Jak zrobić roladę drobiowo-wieprzową z warzywami?
- Schab umyj, osusz i przetnij wzdłuż na połowę. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
- Filety z kurczaka umyj, osusz, przetnij na połowę, rozbij cienko tłuczkiem i oprósz przyprawą do kurczaka.
- Obierz marchewkę i cukinię. Warzywa pokrój wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
- Na przygotowanym plastrze schabu ułóż kolejno: plastry szynki, plastry marchewki, rozbite piersi z kurczaka i plastry cukinii. Całość ściśle zwiń w roladę, obwiąż sznurkiem bawełnianym i zawiń w folię aluminiową.
- Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno wlej szklankę wody.
- Roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 40 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, możesz rozerwać od góry folię, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Pomysł na roladę drobiowo-wieprzową z warzywami pochodzi ze strony PrzyślijPrzepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz