środa, 20 marca 2019

Rolada drobiowo-wieprzowa

Smakowita i pięknie prezentująca się na stole rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami, która wbrew pozorom, wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Rolada z mięsa doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego możemy podać ją na obiad, jak i jeść w formie wędliny na kanapkę. To świetna propozycja na pieczeń na nadchodzące święta wielkanocne. Z pewnością rolada drobiowo-wieprzowa z warzywami zachwyci, zarówno smakiem, jak i wyglądem Twoich gości. Bardzo polecam! 
rolada wieprzowa


Rolada drobiowo-wieprzowa - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 duże filety z kurczaka (około 600-700 g)
  • 5 dużych plastrów szynki wędzonej
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka



Jak zrobić roladę drobiowo-wieprzową z warzywami?

  • Schab umyj, osusz i przetnij wzdłuż na połowę. Rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Przypraw solą i pieprzem. Odstaw na bok.
  • Filety z kurczaka umyj, osusz, przetnij na połowę, rozbij cienko tłuczkiem i oprósz przyprawą do kurczaka.
  • Obierz marchewkę i cukinię. Warzywa pokrój wzdłuż na cienkie plastry - najlepiej to zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw.
  • Na przygotowanym plastrze schabu ułóż kolejno: plastry szynki, plastry marchewki, rozbite piersi z kurczaka i plastry cukinii. Całość ściśle zwiń w roladę, obwiąż sznurkiem bawełnianym i zawiń w folię aluminiową. 
  • Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na dno wlej szklankę wody.
  • Roladę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 1 h 40 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, możesz rozerwać od góry folię, by mięso ładnie się przyrumieniło. 
Smacznego!
rolada wieprzowo-drobiowa z warzywami

rolada wieprzowa z warzywami







Pomysł na roladę drobiowo-wieprzową z warzywami pochodzi ze strony PrzyślijPrzepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz