Puszyste, rozpływające się w ustach knedle serowe z dodatkiem kaszy manny podane z kwaśną śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Ciasto na knedle serowe jest szybkie i proste w przygotowaniu, a jego smak... Sami musicie spróbować. :)
Węgierskie knedle serowe - składniki:
- 750 g twarogu półtłustego
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 3 jajka
- 100 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- do obtaczania: 3 łyżki kaszy manny + 3 łyżki mąki pszennej
- dodatkowo: kwaśna śmietana + cukier puder
Jak zrobić knedle serowe?
- Twaróg zmiksuj blenderem wraz z roztopionym masłem i jajkami.
- Dodaj kaszę mannę, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość utrzyj blenderem do połączenia się składników.
- Masę odstaw na 30 minut, by kasza manna zdążyła napęcznieć.
- Do talerza wsyp 3 łyżki mąki i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszaj.
- Z masy serowej odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj kuleczki.
- Każdego knedla obtaczaj w mące wymieszanej z kaszą.
- W dużym garnku zagotuj solidną porcję wody ze szczyptą soli.
- Na wrzątek wrzuć knedle, delikatnie przemieszaj i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia, gotuj knedle przez około 4-5 minut.
- Knedle odcedź z wody. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz