(Przenieś do…)
Strona główna
Obiady
Ciasta
Małe słodkości
Sałatki
Pieczywo
Dodatki do pieczywa
Dodatki do obiadu
Współpraca
▼
Węgierskie knedle serowe
Puszyste, rozpływające się w ustach knedle serowe z dodatkiem kaszy manny podane z kwaśną śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Ciasto na knedle serowe jest szybkie i proste w przygotowaniu, a jego smak... Sami musicie spróbować. :)
Węgierskie knedle serowe - składniki:
750 g twarogu półtłustego
50 g roztopionego i ostudzonego masła
3 jajka
100 g kaszy manny
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
do obtaczania: 3 łyżki kaszy manny + 3 łyżki mąki pszennej
dodatkowo: kwaśna śmietana + cukier puder
Jak zrobić knedle serowe?
Twaróg zmiksuj blenderem wraz z roztopionym masłem i jajkami.
Dodaj kaszę mannę, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość utrzyj blenderem do połączenia się składników.
Masę odstaw na 30 minut, by kasza manna zdążyła napęcznieć.
Do talerza wsyp 3 łyżki mąki i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszaj.
Z masy serowej odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj kuleczki.
Każdego knedla obtaczaj w mące wymieszanej z kaszą.
W dużym garnku zagotuj solidną porcję wody ze szczyptą soli.
Na wrzątek wrzuć knedle, delikatnie przemieszaj i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia, gotuj knedle przez około 4-5 minut.
Knedle odcedź z wody. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz