niedziela, 3 marca 2019

Węgierskie knedle serowe

Puszyste, rozpływające się w ustach knedle serowe z dodatkiem kaszy manny podane z kwaśną śmietaną i oprószone cukrem pudrem. Ciasto na knedle serowe jest szybkie i proste w przygotowaniu, a jego smak... Sami musicie spróbować. :)

knedle serowe

Węgierskie knedle serowe - składniki:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła 
  • 3 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • do obtaczania: 3 łyżki kaszy manny + 3 łyżki mąki pszennej
  • dodatkowo: kwaśna śmietana + cukier puder

Jak zrobić knedle serowe?

  • Twaróg zmiksuj blenderem wraz z roztopionym masłem i jajkami.
  • Dodaj kaszę mannę, mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól. Całość utrzyj blenderem do połączenia się składników.
  • Masę odstaw na 30 minut, by kasza manna zdążyła napęcznieć.
  • Do talerza wsyp 3 łyżki mąki i 3 łyżki kaszy manny. Wymieszaj.
  • Z masy serowej odrywaj niewielkie kawałki ciasta i formuj kuleczki.
  • Każdego knedla obtaczaj w mące wymieszanej z kaszą.
  • W dużym garnku zagotuj solidną porcję wody ze szczyptą soli. 
  • Na wrzątek wrzuć knedle, delikatnie przemieszaj i poczekaj, aż wypłyną na powierzchnię. Od momentu wypłynięcia, gotuj knedle przez około 4-5 minut. 
  • Knedle odcedź z wody. Podawaj polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!
knedle z twarogiem i kaszą manną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz