piątek, 29 marca 2019

Zapiekane tortille z farszem bolognese

Placki tortilli z pysznym sosem mięsnym to bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie, w sam raz na sycący obiad lub kolację. :)
tortille zapiekane z farszem bolognese

tortille z farszem mięsnym


Tortille z farszem bolognese - składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 placków tortilli (moje placki były dość małe - miały 20 cm średnicy)
  • 150 g sera żółtego
  • przyprawy: zioła toskańskie, papryka ostra, sól, pieprz

Jak zrobić zapiekane tortille z farszem bolognese?

  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. 
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Mięso podsmaż z cebulą i czosnkiem, dodaj pomidory w puszce, koncentrat oraz przyprawy. Zawartość patelni duś do miękkości mięsa i całkowitego odparowania wody.
  • Tak przygotowanym farszem smaruj tortille i zwijaj w rulon.
  • Zawinięte tortille ułóż w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym olejem.
  • Tortille posyp serem startym na dużych oczkach tarki.
  • Naczynie z tortillami wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20 minut.
Smacznego!
tortille z mięsnym farszem


tortille z farszem mięsnym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz