czwartek, kwietnia 04, 2019

Babka murzynkowa

Wilgotna, ekspresowa  i bardzo prosta w przygotowaniu babka kakaowa - wystarczy jedynie dodać do miski wszystkie składniki i zmiksować na jednolitą masę. Babka murzynkowa z dużą ilością polewy czekoladowej wyśmienicie smakuje i pięknie wyrasta.To idealna propozycja na wielkanocny stół. :)
Babka murzynkowa

Babka murzynkowa




Babka murzynkowa - składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g ulubionego dżemu
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki sody 
  • 3,5 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Babka murzynkowa - składniki na polewę czekoladową:

  • 120 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 4 łyżki kakao

Jak zrobić babkę murzynkową?

  • Jaja ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj olej, mleko i dżem. 
  • Stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Całość zmiksuj na gładką masę.
  • Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmaruj dokładnie masłem i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.
  • Do formy wlej ciasto, włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
  • W międzyczasie przygotuj polewę. Do niewielkiego garnka dodaj masło, śmietanę, cukier i kakao. Zawartość garnka podgrzewaj na najmniejszej mocy palnika. Po rozpuszczeniu się masła i podgrzaniu reszty składników, całość dokładnie wymieszaj. Przy przygotowywaniu polewy uważaj, by jej nie zagotować. Polewę pozostaw do ostudzenia.
  • Wystudzoną babkę polej polewą.
Smacznego!
Babka murzynkowa

Babka murzynkowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger