Pyszny i aromatyczny chleb pomidorowy z dodatkiem koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów, pestek słonecznika, siemienia lnianego oraz czosnku.
Chleb pomidorowy - składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 30 g drożdży
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki pestek słonecznika
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
Jak zrobić chleb pomidorowy?
- Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Całość wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wodą, dodaj oliwę z oliwek, słonecznik, siemię lniane, czosnek, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mieszankę pomidorową, drożdżowy rozczyn oraz pozostałą szklankę mleka, wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Miskę oprósz mąką, włóż do niej ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.
- Do formy przełóż wyrośnięte ciasto i ponownie odstaw, tym razem na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Formę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz