piątek, 26 kwietnia 2019

Chleb pomidorowy

Pyszny i aromatyczny chleb pomidorowy z dodatkiem koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów, pestek słonecznika, siemienia lnianego oraz czosnku.
Chleb pomidorowy






Chleb pomidorowy - składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 30 g drożdży
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 5 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • dodatkowo: masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy

Jak zrobić chleb pomidorowy?

  • Do miseczki dodaj pokruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki i pół szklanki mleka. Całość wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Koncentrat pomidorowy rozmieszaj z wodą, dodaj oliwę z oliwek, słonecznik, siemię lniane, czosnek, pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj mieszankę pomidorową, drożdżowy rozczyn oraz pozostałą szklankę mleka, wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę oprósz mąką, włóż do niej ciasto, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 60 minut.
  • Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką. 
  • Do formy przełóż wyrośnięte ciasto i ponownie odstaw, tym razem na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Formę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 10 minut. 
Smacznego!
Chleb pomidorowy

Chleb pomidorowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz