Smakowity, delikatny, lekki chleb z niewyczuwalną kaszą manną, której dodatek sprawia, że chleb jest bardzo miękki i puszysty, i smakuje jak dobrej jakości kajzerka.
Chleb pszenny z kaszą manną - składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g kaszy manny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 i 1/3 szklanki letniej wody
- dodatkowo: garść ziaren sezamu do posypania chleba
Jak zrobić chleb pszenny z kaszą manną?
- Do dużej miski wsyp mąkę, sól i kaszę mannę.
- Na środku zrób wgłębienie, dodaj rozkruszone drożdże, wsyp cukier, dodaj 5 łyżek wody, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Dodaj oliwę z oliwę i wodę, i zagnieć elastyczne, gładkie ciasto.
- Formę keksową o wymiarach 30 x 10 cm wysmaruj masłem i oprósz kaszą manną.
- Do przygotowanej keksówki przełóż ciasto, równomiernie je rozkładając.
- Formę z ciastem przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
- Po upływie tego czasu wierzch chleba posmaruj wodą i posyp ziarnami sezamu.
- Keksówkę z chlebem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz