Wyśmienite kotlety siekane z kurczaka w sosie na bazie cebuli, koncentratu pomidorowego, musztardy i śmietany.
Drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, czosnek suszony
- dodatkowo: olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowo-cebulowy:
- 3 cebule
- 1 łyżeczka musztardy
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 100 g śmietany 18 %
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek suszony
Jak zrobić drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym?
- Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką.
- Cebulę obierz i także pokrój w kostkę.
- Białka oddziel od żółtek.
- Kurczaka z cebulą przełóż do miski, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, oliwę z oliwek oraz przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, czosnek suszony, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
- Ubij pianę z białek, a następnie wmieszaj ją w masę mięsną.
- Na rozgrzany olej nakładaj przy pomocy łyżki porcję mięsnej masy, formując kotleciki i smaż z obu stron do zarumienienia.
- Przygotuj sos pomidorowo-cebulowy. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni pozostałej po smażeniu kotletów, rozgrzej olej i wrzuć posiekane cebule. Smaż około 5 minut.
- Następnie dodaj musztardę, pół szklanki wody oraz sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek suszony. Duś około 3 minut.
- Dodaj koncentrat pomidorowy oraz zaprawioną gorącym płynem śmietanę. Wymieszaj.
- Do sosu włóż wcześniej przygotowane kotleciki. Całość duś na na najmniejszej mocy palnika przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz