Jak zrobić drobiowe kotlety siekane w sosie pomidorowo-cebulowym?
Filety z kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostką.
Cebulę obierz i także pokrój w kostkę.
Białka oddziel od żółtek.
Kurczaka z cebulą przełóż do miski, dodaj żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, oliwę z oliwek oraz przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, czosnek suszony, sól i pieprz. Całość wymieszaj.
Ubij pianę z białek, a następnie wmieszaj ją w masę mięsną.
Na rozgrzany olej nakładaj przy pomocy łyżki porcję mięsnej masy, formując kotleciki i smaż z obu stron do zarumienienia.
Przygotuj sos pomidorowo-cebulowy. Cebule obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni pozostałej po smażeniu kotletów, rozgrzej olej i wrzuć posiekane cebule. Smaż około 5 minut.
Następnie dodaj musztardę, pół szklanki wody oraz sól, pieprz, słodką paprykę i czosnek suszony. Duś około 3 minut.
Dodaj koncentrat pomidorowy oraz zaprawioną gorącym płynem śmietanę. Wymieszaj.
Do sosu włóż wcześniej przygotowane kotleciki. Całość duś na na najmniejszej mocy palnika przez około 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz