Dasz się skusić na pyszną, domową drożdżówkę z jabłkami i ogromną ilością słodkiej i chrupiącej kruszonki? :) Wspaniale pachnące cynamonem jabłka otulone miękkim ciastem drożdżowym to idealna propozycja na deser, któremu nikt się nie oprze. Bardzo polecam!
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką - składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jaja
- 50 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- szczypta soli
Drożdżówki z kruszonką - składniki na nadzienie:
- 3 jabłka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Drożdżówki z jabłkami - składniki na kruszonkę:
- 100 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do smarowania bułeczek
Jak zrobić drożdżówki z jabłkami i kruszonką?
- W miseczce rozkrusz drożdże, zalej je letnim mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Przesiej mąkę, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, jaja, rozpuszczone masło, wyrośnięty rozczyn i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
- Wyrobione ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie to trwało około 45 minut).
- Jabłka obierz, pokrój w grubsze plastry, posyp cukrem waniliowym i cynamonem.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć i podziel na 10-12 części. Każdą część uformuj na kształt placuszka. Na środku placuszka kładź po kilka kawałków jabłka. Zalep jabłka ciastem na kształt okrągłej bułeczki.
- Drożdżówki poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Miękkie masło zagnieć z mąką i cukrem, tworząc sypką kruszonkę.
- Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką.
- Blachę z bułkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz