wtorek, 23 kwietnia 2019

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Prosty i szybki w przygotowaniu filet z kurczaka w sosie pomidorowym na bazie świeżych pomidorów, przecieru i koncentratu pomidorowego z dodatkiem słodkiej śmietanki.
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym





Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym - składniki:

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka, zioła prowansalskie, mielone ziele angielskie
  • dodatkowo: mąka do obtaczania mięsa i olej do smażenia

Jak zrobić filety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym?

  • Filety z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą do kurczaka i odstaw na około 30 minut.
  • W międzyczasie pokrój szalotkę w drobną kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. 
  • Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Kawałki kurczaka obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. 
  • Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa zeszklij szalotkę z czosnkiem.
  • Dodaj pomidory, przecier pomidorowy i koncentrat. Gotuj około 3 minut. 
  • Dodaj zaprawioną śmietankę oraz przyprawy. Poczekaj aż sos się zagotuje.
  • Dodaj podsmażone wcześniej kawałki mięsa i duś całość przez około 10 minut.
Smacznego!
Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Filet z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz