Kotlety mielone z dodatkiem kaszy bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym. Prosto i pysznie. :)
Kotlety z kaszą bulgur w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 0,5 szklanki kaszy bulgur
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
Kotlety z kaszą bulgur - składniki na sos pomidorowy:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 4 ząbki czosnku
- 150 g śmietany 18 %
- 1 łyżeczka cukru
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła toskańskie
Jak zrobić kotlety mielone z kaszą bulgur?
- Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia
- Do miski przełóż mięso, dodaj kaszę, jajko, bułkę tartą, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Wyrób masę mięsną.
- Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
- Zabierz się za przygotowanie sosu. Na patelni podsmaż obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawy. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj zaprawioną gorącym sosem śmietanę. Wymieszaj.
- Do sosu dodaj usmażone kotlety i całość duś przez około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz