wtorek, 30 kwietnia 2019

Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Kotlety mielone z dodatkiem kaszy bulgur w aromatycznym sosie pomidorowym. Prosto i pysznie. :)
Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym




Kotlety z kaszą bulgur w sosie pomidorowym - składniki na kotlety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 szklanki kaszy bulgur
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek

Kotlety z kaszą bulgur - składniki na sos pomidorowy:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła toskańskie


Jak zrobić kotlety mielone z kaszą bulgur?

  • Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia
  • Do miski przełóż mięso, dodaj kaszę, jajko, bułkę tartą, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól, pieprz, słodką paprykę i majeranek. Wyrób masę mięsną.
  • Z powstałej masy formuj kotlety i obtaczaj w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
  • Zabierz się za przygotowanie sosu. Na patelni podsmaż obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz przyprawy. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj zaprawioną gorącym sosem śmietanę. Wymieszaj.
  • Do sosu dodaj usmażone kotlety i całość duś przez około 15 minut. 
Smacznego!
Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym


Kotlety mielone z kaszą bulgur w sosie pomidorowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz