Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem piersi kurczaka, gotowanej marchewki, różyczek kalafiora i curry.
Jaglane kotlety z kurczakiem i kalafiorem - składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 250 g mrożonych różyczek kalafiora
- 1 cebula
- 500 g fileta z piersi kurczaka
- 5 łyżek płatków owsianych
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, curry
- dodatkowo: olej i bułka tarta
Jak zrobić kotlety jaglane z kurczakiem?
- Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito i przepłucz gorącą wodą z kranu. W garnku zagotuj 2 i 1/4 szklanki wody. Na wrzącą wodą wsyp przepłukaną kaszę, dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 15 minut. Wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
- Marchewkę obierz i umyj.
- Marchewki i różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, następnie odcedź i rozgnieć widelcem.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę i oprósz curry.
- Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso. Całość smaż około 10 minut.
- Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
- Do miski dodaj kaszę jaglaną, mięso z cebulą, marchewkę, kalafiora, jajko, mąkę, namoczone płatki owsiane oraz sól, pieprz i curry. Całość dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz