sobota, 27 kwietnia 2019

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem piersi kurczaka, gotowanej marchewki, różyczek kalafiora i curry.
Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem



Jaglane kotlety z kurczakiem i kalafiorem - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 250 g mrożonych różyczek kalafiora
  • 1 cebula
  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, curry
  • dodatkowo: olej i bułka tarta

Jak zrobić kotlety jaglane z kurczakiem?

  • Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito i przepłucz gorącą wodą z kranu. W garnku zagotuj 2 i 1/4 szklanki wody. Na wrzącą wodą wsyp przepłukaną kaszę, dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 15 minut. Wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
  • Marchewkę obierz i umyj.
  • Marchewki i różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, następnie odcedź i rozgnieć widelcem.
  • Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 
  • Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę i oprósz curry.
  • Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso. Całość smaż około 10 minut.
  • Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
  • Do miski dodaj kaszę jaglaną, mięso z cebulą, marchewkę, kalafiora, jajko, mąkę, namoczone płatki owsiane oraz sól, pieprz i curry. Całość dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz