Kotlety z kaszy jaglanej z kurczakiem i kalafiorem
Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem piersi kurczaka, gotowanej marchewki, różyczek kalafiora i curry.
Jaglane kotlety z kurczakiem i kalafiorem - składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
2 marchewki
250 g mrożonych różyczek kalafiora
1 cebula
500 g fileta z piersi kurczaka
5 łyżek płatków owsianych
100 ml ciepłego mleka
2 jajka
4 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, curry
dodatkowo: olej i bułka tarta
Jak zrobić kotlety jaglane z kurczakiem?
Kaszę jaglaną wsyp na drobne sito i przepłucz gorącą wodą z kranu. W garnku zagotuj 2 i 1/4 szklanki wody. Na wrzącą wodą wsyp przepłukaną kaszę, dodaj łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Kaszę gotuj na najmniejszej mocy palnika przez 15 minut. Wyłącz gaz i pozostaw jeszcze na 5 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu odkryj pokrywkę i pozostaw kaszę do ostudzenia.
Marchewkę obierz i umyj.
Marchewki i różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, następnie odcedź i rozgnieć widelcem.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę i oprósz curry.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, następnie dodaj mięso. Całość smaż około 10 minut.
Płatki owsiane zalej ciepłym mlekiem i odstaw na około 5 minut do napęcznienia.
Do miski dodaj kaszę jaglaną, mięso z cebulą, marchewkę, kalafiora, jajko, mąkę, namoczone płatki owsiane oraz sól, pieprz i curry. Całość dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz