piątek, 5 kwietnia 2019

Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

Nie wiesz, jak wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu? Mam dla Ciebie świetną i pyszną :) poradę - zrób kotlety! Kotleciki z gotowanego mięsa z dodatkiem ugotowanych jajek i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, co zrobić z mięsem po gotowaniu zupy. :)
Kotlety z mięsa z rosołu i jajek



Kotlety z mięsa z rosołu i jajek - składniki:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 1 ugotowane skrzydło z indyka
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 2 jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia

Jak zrobić kotlety z gotowanego mięsa i jajek?

  • Mięso obierz od kości.
  • Mięso wraz z jajkami na twardo zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem na gładką masę.
  • Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Cebulę i szczypiorek drobno pokrój.
  • Do zmielonego mięsa z jajkami dodaj czosnek, cebulę, szczypiorek, przyprawy, wbij 2 jajka i dokładnie wymieszaj.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
  • Kotlety z gotowanego mięsa i jajek możesz podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Smacznego!
Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

Kotlety z mięsa z rosołu i jajek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz