Nie wiesz, jak wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu? Mam dla Ciebie świetną i pyszną :) poradę - zrób kotlety! Kotleciki z gotowanego mięsa z dodatkiem ugotowanych jajek i szczypiorku to doskonały pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie będziesz zastanawiać się, co zrobić z mięsem po gotowaniu zupy. :)
Kotlety z mięsa z rosołu i jajek - składniki:
2 ugotowane udka z kurczaka
1 ugotowane skrzydło z indyka
3 jaja ugotowane na twardo
4 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
1 cebula
2 jaja
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z gotowanego mięsa i jajek?
Mięso obierz od kości.
Mięso wraz z jajkami na twardo zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub zmiksuj blenderem na gładką masę.
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Cebulę i szczypiorek drobno pokrój.
Do zmielonego mięsa z jajkami dodaj czosnek, cebulę, szczypiorek, przyprawy, wbij 2 jajka i dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
Kotlety smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
Kotlety z gotowanego mięsa i jajek możesz podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz