Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i ciągnącym się serem mozzarella to świetny pomysł na ekspresowy w przygotowaniu, a zarazem pyszny obiad. :)
Makaron ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą - składniki:
- 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
- 5 ząbków czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- 500 g fileta z kurczaka
- 400 g dowolnego makaronu (u mnie maleńkie muszelki)
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek staropolski, ulubiona przyprawa do kurczaka
- dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
- Szpinak wyjmij z zamrażarki na kilka godzin przed przystąpieniem do pracy, by zdążył się rozmrozić.
- Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzanym oleju przesmaż czosnek. Dodaj szpinak. Zawartość patelni duś przez kilka minut do miękkości.
- Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki mozzarellę, wymieszaj i poczekaj aż się rozpuści. Na koniec dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie i czosnek staropolski, ponownie wymieszaj.
- Filet z kurczaka oczyść, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Oprósz ulubioną przyprawą do kurczaka, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju do miękkości i zarumienienia mięsa. Przesmażonego kurczaka przełóż do szpinaku. Wymieszaj.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przełóż do szpinaku z kurczakiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz