niedziela, 28 kwietnia 2019

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Kluski ziemniaczane z dodatkiem koncentratu pomidorowego i szpinakowym farszem z mozzarellą to świetny pomysł na bezmięsny obiad. 
Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem




Pomidorowe kluski ziemniaczane - składniki na ciasto:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli

Kluski ziemniaczane ze szpinakiem - składniki na farsz:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/4 szklanki mleka
  • przyprawy: sól i pieprz

Jak zrobić pomidorowe kluski ziemniaczane?

  • Przyrządzanie klusek rozpocznij od przygotowania farszu. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę wrzuć na rozgrzany olej, smaż przez 3 minuty, a następnie dodaj czosnek i smaż kolejno 2 minuty. 
  • Dodaj zamrożony szpinak, smaż do momentu, aż się rozmrozi. Dodaj sól, pieprz, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę oraz mleko. Całość smaż jeszcze przez około 5 minut. Farsz ostudź.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dokładnie je rozgnieć, dodaj koncentrat pomidorowy, jajko, mąkę, szczyptę soli. Zagnieć jednolite i gładkie ciasto.
  • Z ziemniaczanej masy urywaj po kawałku ciasta, rozpłaszczaj na dłoni, na środku kładź łyżkę szpinakowego farszu, dokładnie zlepiaj ze sobą brzegi, formując kulkę.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Pomidorowe kluski wrzucaj na wrzątek i od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, gotuj je przez 5 minut.
  • Kluski najlepiej smakują w towarzystwie zarumienione na oleju cebulki.
Smacznego!
Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Pomidorowe kluski ziemniaczane ze szpinakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz