Jak w łatwy i szybki sposób odmienić tradycyjne mielone? Wystarczy do nich dodać odrobinę koncentratu pomidorowego! Dodatkowo do masy mięsnej dodałam osobno żółtko i ubite białko, dzięki czemu kotlety po usmażeniu są delikatne i puszyste. Pycha :)
Pomidorowe kotlety mielone - składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mleka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
- dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia
Jak zrobić pomidorowe kotlety mielone?
- Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na około 15 minut, by napęczniały.
- Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Cebule wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
- Żółtko oddziel od białka.
- Mięso przełóż do miski, dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Ubij pianę z białka i dodaj ją do mięsnej masy.
- Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz