czwartek, 11 kwietnia 2019

Pomidorowe kotlety mielone

Jak w łatwy i szybki sposób odmienić tradycyjne mielone? Wystarczy do nich dodać odrobinę koncentratu pomidorowego! Dodatkowo do masy mięsnej dodałam osobno żółtko i ubite białko, dzięki czemu kotlety po usmażeniu są delikatne i puszyste. Pycha :)
Pomidorowe kotlety mielone






Pomidorowe kotlety mielone - składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 4 łyżki mleka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
  • dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia

Jak zrobić pomidorowe kotlety mielone?

  • Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na około 15 minut, by napęczniały.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  • Cebule wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
  • Żółtko oddziel od białka.
  • Mięso przełóż do miski, dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę. 
  • Ubij pianę z białka i dodaj ją do mięsnej masy.
  • Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Smacznego!
Pomidorowe kotlety mielone


Pomidorowe kotlety mielone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz