(Przenieś do…)
Strona główna
Obiady
Ciasta
Małe słodkości
Sałatki
Pieczywo
Dodatki do pieczywa
Dodatki do obiadu
Współpraca
▼
Pomidorowe kotlety mielone
Jak w łatwy i szybki sposób odmienić tradycyjne mielone? Wystarczy do nich dodać odrobinę koncentratu pomidorowego! Dodatkowo do masy mięsnej dodałam osobno żółtko i ubite białko, dzięki czemu kotlety po usmażeniu są delikatne i puszyste. Pycha :)
Pomidorowe kotlety mielone - składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
4 łyżki mleka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
dodatkowo: bułka tarta do obtaczania kotletów i olej do smażenia
Jak zrobić pomidorowe kotlety mielone?
Płatki owsiane zalej mlekiem i odstaw na około 15 minut, by napęczniały.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebule wraz z czosnkiem podsmaż na rozgrzanym oleju. Pozostaw do ostudzenia.
Żółtko oddziel od białka.
Mięso przełóż do miski, dodaj ostudzoną cebulę z czosnkiem, płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, żółtko oraz przyprawy. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Ubij pianę z białka i dodaj ją do mięsnej masy.
Z powstałej masy formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz