środa, 10 kwietnia 2019

Schab pieczony z majerankiem

Idealnie upieczony schab z majerankiem, musztardą i słodką papryką to pomysł na pyszną domową wędlinę. Mięso przed pieczeniem marynuje się przez 24 godziny w zalewie, dzięki czemu po upieczeniu jest ono soczyste i aromatyczne.

Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem





Schab pieczony z majerankiem - składniki na zalewę:

  • 1-1,2 kg schabu
  • 1,5 litra zimnej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Schab z majerankiem - składniki potrzebne przed pieczeniem:

  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki majeranku

Jak zrobić schab pieczony z majerankiem?

  • Oczyść schab.
  • Składniki zalewy umieść w dużej misce, dokładnie wymieszaj. 
  • Do miski z zalewą włóż mięso. Schab musi nią być całkowicie pokryty.
  • Tak przygotowane mięso włóż na 24 godziny do lodówki.
  • Po upływie powyższego czasu umyj mięso, a następnie osusz. Posyp solą, pieprzem, słodką papryką, posmaruj musztardą i na koniec oprósz majerankiem.
  • Schab dokładnie zawiń w folię aluminiową.
  • Do szerokiego naczynia żaroodpornego, w którym będzie piekło się mięso, wlej zimną wodę na wysokość 2-3 cm. Włóż mięso zawinięte w folię. 
  • Naczynie z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 80 minut. 
  • Na 25-30 minut przed końcem pieczenia rozerwij z wierzchu folię aluminiową, by mięso ładnie się przyrumieniło.
Smacznego!
Schab pieczony z majerankiem

Schab pieczony z majerankiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz