Pyszna, wyrazista w smaku surówka do obiadu z białej kapusty z marchewką i szczypiorkiem, z dodatkiem pysznego sosu na bazie oliwy z oliwek, majonezu, musztardy, czosnku i octu winnego.
Surówka Colesław - składniki:
- 1 mała główka kapusty białej
- 2 marchewki
- pęczek szczypiorku
- sól
Surówka Colesław - składniki na sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 ząbki czosnku
- pieprz
Jak zrobić surówkę Colesław?
- Kapustę drobno poszatkuj i posól. Odstaw na około 30 minut.
- W międzyczasie marchewki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Posiekaj szczypiorek.
- Do kapusty dodaj marchewki i szczypiorek, wymieszaj.
- Przygotuj sos. Do miseczki wlej oliwę, dodaj majonez, musztardę, ocet winny, cukier, szczyptę pieprzu oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
- Sos dodaj do marchewki z kapustą, wymieszaj i odstaw na 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz