Pożywna i doskonała w smaku zapiekanka z brokułem, marchewką i ziemniakami, z dodatkiem pulpecików i sosu jajeczno-śmietanowego.
Zapiekanka warzywna z pulpetami - składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 brokuł
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, słodka papryka, zioła prowansalskie
- dodatkowo: olej do wysmarowania formy
Zapiekanka warzywna z pulpetami - składniki na sos:
- 2 jajka
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki mleka
- przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie
Jak zrobić warzywną zapiekankę z pulpetami?
- Mięso mielone włóż do miski, dodaj jajko, kajzerkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpeciki.
- Zagotuj wodę z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Na wrzątek wrzucaj pulpety i gotuj przez około 10 minut. Wyjmij z wody i odstaw i na bok.
- Brokuły podziel na różyczki.
- Marchewki obierz, umyj i pokrój w plastry.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Brokuła, marchewki i ziemniaki ugotuj na pół twardo. Brokuły i marchewki odcedź i odstaw na bok. Z kolei ziemniaki także odcedź, a następnie oprósz koperkiem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na dno ułóż pulpeciki, następnie porozkładaj różyczki brokuła, marchewki i ziemniaki.
- Do miseczki wbij 2 jajka, dodaj śmietanę, mleko, sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszony czosnek i dokładnie wymieszaj. Warzywa zalej sosem.
- Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, by zapiekanka ładnie się przyrumieniła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz