Lekka, wiosenna sałatka z sałatą lodową w roli głównej, z dodatkiem sera mozzarella, rzodkiewki, ogórka, papryki i sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.
Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym - składniki:
- 1 sałata lodowa
- 100 g sera mozzarella
- 1 pęczek rzodkiewki
- 0,5 długiego ogórka
- 0,5 papryki
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, tymianek, zioła prowansalskie, szczypta cukru
Jak zrobić sałatkę z mozzarellą?
- Sałatę lodową porwij na mniejsze części i wrzuć do miski.
- Dodaj mozzarellę pokrojoną w kostkę.
- Umyte rzodkiewki i ogórka pokrój w półplasterki, dodaj do pozostałych składników.
- Paprykę oczyść, pokrój w kostkę i dodaj do miski. Całość wymieszaj.
- Przygotuj sos czosnkowy. Jogurt naturalny wymieszaj z tymiankiem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem suszonym, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wymieszaj.
- Sałatkę polej przygotowanym sosem.