Lekka, wiosenna sałatka z sałatą lodową w roli głównej, z dodatkiem sera mozzarella, rzodkiewki, ogórka, papryki i sosu czosnkowego na bazie jogurtu naturalnego.
Sałatka z mozzarellą i sosem czosnkowym - składniki:
Kasza pęczak z marchewkowym puree, porem i filetem z piersi kurczaka. I choć danie to, nie zachwyca swym wyglądem, musicie uwierzyć na słowo, że nadrabia smakiem. Jest pyszne i aromatyczne. :)
Marchewkowa kasza pęczak z kurczakiem:
400 g kaszy pęczak
3 marchewki
1 pietruszka
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
1 por
5 ząbków czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, tymianek
dodatkowo: olej do smażenia
Jak zrobić marchewkową kaszę pęczak?
Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki i ugotuj do miękkości. Odcedź i zmiksuj blenderem na gładkie puree.
Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę.
Pora umyj i pokrój w cienkie plasterki.
Pokrojonego pora wrzuć na rozgrzany olej i smaż około 4 minut. Dodaj pokrojonego kurczaka i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż kurczak się zarumieni.
Do kurczaka z porem dodaj przepłukaną kaszę pęczak. Całość podsmażaj około 5 minut.
Kaszę podlewaj stopniowo bulionem. W miarę odparowywania i wchłaniania wody przez kaszę, dolewaj kolejne porcje bulionu. Pod koniec gotowania dodaj przygotowane puree. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, tymianek i słodką paprykę.
Ekspresowe i proste w przygotowaniu ciasto kakaowe z malinami i wiórkami kokosowymi. Jedyne co musimy zrobić, to wrzucić wszystkie składniki do miski, zmiksować i przełożyć do formy. Reszta robi się sama. Minimum pracy i składników, a efekt naprawdę pyszny. :)
Ciasto kakaowe z kokosem i malinami - składniki:
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek wiórków kokosowych
5 łyżek ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: około 350 g malin
Jak zrobić ciasto kakaowe z malinami i kokosem?
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj olej. Krótko zmiksuj. Cały czas miksując, dodawaj pozostałe składniki: mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe, kakao i proszek do pieczenia.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż do formy, na wierzchu poukładaj maliny.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 70 - 80 minut - do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Bardzo smaczna i ciekawie wyglądająca rolada z ciasta serowo-majonezowego z dodatkiem przesmażonych pieczarek i filetem z piersi kurczaka. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na nadzienie pieczarkowe:
350 g pieczarek
1 cebula
1 jajko
1,5 łyżki bułki tartej
przyprawy: sól i pieprz
Rolada serowo-pieczarkowa - składniki na ciasto:
3 jaja
300 g sera żółtego
3,5 łyżki majonezu
Rolada serowa z pieczarkami - pozostałe składniki:
2 duże filety z piersi kurczaka (około 600 g)
ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do wysmarowania papieru do pieczenia
Jak zrobić roladę serowo-pieczarkową?
Pieczarki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Pieczarki wrzuć na rozgrzany olej i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dodaj posiekaną cebulę, i cały czas mieszając, smaż do czasu jej zeszklenia. Dodaj sól i pieprz. Farsz pozostaw do ostudzenia. Kiedy ostygnie, dodaj do niego jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
Filety z piersi kurczaka oczyść i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstały nam 4 płaty mięsa. Każdy płat cienko rozbij, przypraw i odstaw do lodówki.
Czas zabrać się za ciasto. Żółty ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Jajka rozkłóć, dodaj majonez, dokładnie wymieszaj. Dodaj ser, ponownie wymieszaj.
Blachę z wyposażenia piekarnik wyłóż papierem do pieczenia, który następnie posmaruj cienko olejem.
Masę serową równomiernie rozprowadź na całej powierzchni blachy.
Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut do lekkiego zarumienienia.
Od razu po wyjęciu z piekarnika oderwij papier od ciasta.
Ciasto połóż na blacie, i na mniej więcej 3/4 jego powierzchni, ułóż przyprawione mięso.
Na końcu ciasta, od którego będziesz rozpoczynać zwijanie, ułóż pieczarkowy farsz w formie wałka.
Następnie całość zwiń w dość ścisłą roladę.
Roladę zawiń w papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Miękki, puszysty chleb drożdżowy na bazie mąki pszennej i orkiszowej z mocno chrupiącą skórką pieczony z dodatkiem miodu. Idealny na śniadanie lub kolację. :)
Chleb z miodem - składniki:
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki soli
35 g drożdży
1,5 łyżki miodu
1 1/4 szklanki letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić chleb z miodem?
Do dużej miski wsyp mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól. Dodaj pokruszone drożdże.
Miód wymieszaj z letnią wodą, zalej mieszankę znajdującą się w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Następnie dodaj oliwę z oliwek i wyrób gładkie, elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po upływie powyższego czasu wyrób krótko ciasto i przełóż do keksówki o wymiarach 30 x 10 cm wysmarowanej uprzednio masłem i oprószonej mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut.
Wyśmienita w smaku zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem, kalafiorem i mini marchewkami z dodatkiem sosu na bazie jajek, kwaśnej śmietany i czosnku.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - składniki:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
300 g makaronu penne
1 brokuł
450 g mrożonego lub świeżego kalafiora
450 g mrożonych mini marchewek
przyprawy: sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka
dodatkowo: olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - składniki na sos:
2 jajka
150 g kwaśnej śmietany 18 %
50 g żółtego sera
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól i pieprz
Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami?
Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Oprósz solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Różyczki brokuła, kalafiora i mini marchewki ugotuj na pół twardo.
Jajka roztrzep, dodaj śmietanę, żółty ser starty na dużych oczkach tarki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaj sól i pieprz, wymieszaj.
Naczynie do zapiekania wysmaruj olejem. Na dno połóż makaron, następnie kurczaka, kolejno warzywa. Całość zalej sosem.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Jak zrobić filety z kurczaka z cukinią i mozzarellą?
Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę.
Do miski dodaj śmietanę, jogurt naturalny, ząbki czosnku i przyprawy. Wymieszaj.
Do mieszanki śmietanowo-jogurtowej dodaj filety z kurczaka, wymieszaj i odstaw na około 30-40 minut.
Cukinię pokrój w plastry, a mozzarellę w niewielkie paski.
Filety z kurczaka przełóż na blachę wyłożoną folią aluminiową. Na każdym filecie poukładaj plastry cukinii i paski mozzarelli. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Makaronowa sałatka z dodatkiem jajek, kukurydzy, ogórków konserwowych i prażonych ziaren słonecznika.
Sałatka makaronowa z prażonym słonecznikiem - składniki:
350 g makaronu w kształcie małych muszelek
6 dużych jajek
8 ogórków konserwowych
1,5 puszki kukurydzy
150 g łuskanych ziaren słonecznika
6 łyżek majonezu
2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
2 łyżeczki chrzanu tartego
sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z jajkami i prażonym słonecznikiem?
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odcedź i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
Ogórki pokrój w kostkę.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Ziarna słonecznika upraż na złoty kolor na suchej patelni. Pozostaw do ostudzenia.
Powyższe składniki wrzuć do dużej miski (możesz pozostawić garść pestek słonecznika do posypania wierzchu sałatki), dodaj majonez, musztardę, chrzan, pieprz i sól. Wymieszaj.
Proste w przygotowaniu i pyszne pulpety z dodatkiem mozzarelli gotowane w aromatycznym sosie na bazie przecieru pomidorowego i pomidorów krojonych w puszce.
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:
500 g mielonego mięsa wieprzowego
100 g sera mozzarella
1 jajko
1 kajzerka namoczona w mleku
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
dodatkowo: mąką do obtoczenia pulpetów
Pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:
Jak zrobić pulpety z mozzarellą w sosie pomidorowym?
Mozzarellę pokrój w niewielką kostkę.
Do miski dodaj mięso, jajko, dobrze odciśniętą kajzerkę oraz sól, pieprz i suszony czosnek. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj mozzarellę. Całość delikatnie wymieszaj.
Z powstałej masy uformuj niewielkie pulpety i obtocz je w mące.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Cebulę wraz z czosnkiem krótko przesmaż na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem lub na patelni, uważając, by czosnek się nie przypalił.
Do przesmażonej cebuli z czosnkiem wlej przecier pomidorowy, dodaj pomidory w puszce, wodę, cukier, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. Zagotuj sos.
Do sosu włóż przygotowane pulpety i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut. W międzyczasie przemieszaj kilka razy zawartość garnka lub patelni.
Pulpety zdejmij z ognia i dodaj zaprawioną śmietanę. Wymieszaj.
Pyszna, wiosenna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidora, papryki, ogórka, rzodkiewki i kukurydzy oraz pysznym, aromatycznym, ziołowym sosem.
Aromatyczny, mocno pomarańczowy sernik na kruchym cieście z dodatkiem soku i otartej skórki z pomarańczy oraz pyszną polewą pomarańczową, przygotowaną na bazie soku pomarańczowego, budyniu i galaretki.
Sernik pomarańczowy - składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pomarańczowy sernik - składniki na masę serową:
1 kg sera z wiaderka lub 3-krotnie mielonego twarogu
7 jajek
250 g margaryny
1 3/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe (proszek - 2x40 g)
skórka otarta z 2 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
Sernik pomarańczowy - składniki na polewę:
1 litr soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe (proszek - 2x40 g)
4 łyżki cukru
2 galaretki pomarańczowe
Jak zrobić kruche ciasto?
Z mąki, masła, cukru, jajka i proszku do pieczenia zagnieć gładkie ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na około 30 minut do zamrażalnika.
Blachę o wymiarach 35x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkuj na kształt formy do pieczenia, a następnie przełóż je na blachę i ponakłuwaj widelcem.
Kruche ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj przez 15 minut.
Jak zrobić masę sernikową?
Białka oddziel od żółtek.
Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Dodaj budynie. Wymieszaj. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając masę, do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
Dodaj skórę otartą z pomarańczy oraz sok. Wymieszaj.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj w masę serową.
Na podpieczone ciasto wylej masę serową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 70 minut.
Jak zrobić polewę pomarańczową?
Zagotuj 750 ml soku pomarańczowego.
Do pozostałego 250 ml soku pomarańczowego dodaj proszek budyniowy i cukier. Dokładnie wymieszaj.
Na gotujący się sok wlej rozprowadzone w soku budynie, ponownie zagotuj, cały czas mieszaj budyń, by się nie przypalił.. Do ugotowanego budyniu pomarańczowego dodaj galaretki i wymieszaj.
Budyń pomarańczowy odstaw do lekkiego ostygnięcia, a następnie równomiernie rozprowadź na wystudzonym serniku.
Pyszna, domowa pizza na puszystym cieście z dodatkiem kurczaka, różyczek brokuła i kukurydzy, podana z sosem czosnkowym to pomysł na smakowity obiad lub kolację.
Pizza z kurczakiem i brokułami - składniki na ciasto:
600 g mąki pszennej
40 g drożdży
1 i 1/2 szklanki letniej wody
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
Pizza z brokułami - składniki na sos pomidorowy:
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano
Pizza z brokułami i kurczakiem - pozostałe składniki:
2 duże lub 3 mniejsze filety z piersi kurczaka (około 800 g)
Pizza z kurczakiem i brokułami - składniki na sos czosnkowy:
180 g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki cukru
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Jak zrobić pizzę z kurczakiem i brokułami?
W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj 3/4 szklanki wody, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, by drożdże ruszyły.
Do miski dodaj mąkę, sól, oliwę z oliwek, przygotowany rozczyn drożdżowy i pozostałe 3/4 szklanki wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.
Przygotuj sos pomidorowy. Na patelnię lub do garnka wlej oliwę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż do uzyskania złotego koloru. Dodaj przecier, sól, pieprz, cukier i oregano. Zagotuj sos, następnie zmniejsz moc palnika i gotuj bez przykrycia przez około 15-20 minut, do momentu zredukowania sosu.
Przygotuj dodatki. Filety z piersi kurczaka oczyść i pokrój w drobną kostkę. Oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, przyprawą do kurczaka i odstaw na 30 minut. Po tym czasie, wrzuć mięso na rozgrzany olej i smaż do zarumienienia.
Brokuły zblanszuj. W dużym garnku zagotuj wodę ze szczyptą soli i cukru (dzięki temu dodatkowi, brokuły zachowają swój ładny kolor). Na wrzątek wrzuć wcześniej umyte i podzielone różyczki brokuła. Zawartość garnka zagotuj. Brokuły blanszuj przez 2 minuty.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika (u mnie o wymiarach 38 x 33 cm). Przykryj ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto równomiernie posmaruj sosem pomidorowym, następnie połóż przesmażonego kurczaka, różyczki brokuła i kukurydzę.
Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, posyp pizzę żółtym serem.
Przygotuj sos czosnkowy. Do miseczki dodaj jogurt, majonez, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawy, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by sos się przegryzł.
Gotową pizzę pokrój na kawałki. Podawaj z sosem czosnkowym.
Doskonała na obiad lub kolację - tarta z kurczakiem i farszem szpinakowym z dodatkiem twarogu i mozzarelli, pokryta warstwą tartego sera żółtego.
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
1 jajko
100 g masła
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem - składniki na farsz:
2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
450 g mrożonego szpinaku
2 łyżki oleju rzepakowego
4 ząbki czosnku
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
100 g sera mozzarella
3 łyżki mąki pszennej
przyprawy: ulubiona przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
do posypania tarty: 100 g sera żółtego
Jak zrobić tartę ze szpinakiem i kurczakiem?
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól i wymieszaj.
Dodaj jajko, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, zagnieć i włóż do lodówki na około 30 minut.
Kurczaka oczyść, pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka i usmaż na złoty kolor.
Szpinak podgrzej na patelni, by się rozmroził. Dodaj olej oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do momentu całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
Formę do tarty o średnicy 26 cm wylep ciastem, ponakłuwaj gęsto widelcem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, by podpiec ciasto.
Do miski przełóż przesmażony szpinak, dodaj rozgnieciony widelcem biały ser i dokładnie wymieszaj.
Do miski ze szpinakiem i twarogiem dodaj jajka, porwaną na mniejsze kawałki mozzarellę, mąkę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj.
Na podpieczony spód wyłóż masę szpinakową oraz mięso. Całość posyp żółtym serem startym na grubych oczkach tarki.
Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.