Wystarczy tylko kilka prostych składników i chwila wolnego czasu, by móc rozkoszować się smakiem pysznego, bananowego ciasta z dodatkiem jogurtu naturalnego i serka mascarpone. :)
Ciasto bananowiec bez pieczenia - składniki:
- 1 kg dojrzałych bananów
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 250 serka mascarpone
- 190 g jogurtu naturalnego
- kilka sztuk biszkoptów
Jak zrobić bananowca bez pieczenia?
- Jedną galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, drugą natomiast w 375 ml wrzątku. Galaretki ostudź i wstaw do lodówki, by lekko stężały.
- Obierz banany, dwie sztuki pozostaw do dekoracji, resztę zmiksuj (najlepiej przy pomocy blendera) z jogurtem naturalnym i serkiem mascarpone na jednolitą, gładką masę.
- Do masy dodaj lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 200 ml wody. Całość połącz ze sobą.
- Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Na dno tortownicy wyłóż biszkopty. Wylej masę bananową i odstaw do lodówki do stężenia.
- Pozostałe dwa banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu masy. Całość zalej drugą galaretką.
- Ciasto wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz